Stadionul Dan Păltinișanu Timișoara
Această modernizare și extindere a stadionului marchează un pas important în dezvoltarea infrastructurii sportive din zonă și va oferi o experiență îmbunătățită pentru fanii sportului și evenimentelor desfășurate în Timișoara.
Hotărâre aprobată de Guvern:
În cadrul ședinței de Guvern desfășurată la Timișoara, a fost aprobat proiectul de hotărâre de Guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții ,,Construire Stadion cu o capacitate de 30.000 de locuri, situat pe Strada Ștefan Covaci nr. 1, în municipiul Timișoara, județul Timiș”. După această etapă, este necesară o solicitare oficială din partea Consiliului Județean Timiș pentru demolarea vechii arene, după care va fi supusă aprobării o nouă hotărâre de Guvern în acest sens. Finanțarea obiectivului de investiții menționat la articolul 1 se va realiza din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, din bugetul local al unității administrativ-teritoriale județul Timiș, precum și din alte surse de finanțare legal constituite, conform programelor de investiții publice aprobate în conformitate cu legea. Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, prin intermediul Companiei Naționale de Investiții (C.N.I.), este responsabil de modul de utilizare a sumelor aprobate conform prevederilor prezentei hotărâri. Stadionul este estimat să coste 836,9 milioane de lei (167,3 milioane de euro) și va avea o capacitate de 30.000 de locuri, devenind astfel al doilea ca mărime din țară, după Arena Națională.
Declarație Alfred Simonis:
„Știți că zicea un domn ieri că pentru a construi stadionul, citez, e nevoie de două etape: să-l demolăm pe cel actual și să-l construim pe cel nou. Am încheiat citatul. Hotărârea de Guvern de astăzi de aprobare a finanțării practic pentru stadionul Dan Păltinișanu permite Companiei Naționale de Investiții să declanșeze procedura de achiziție a proiectării și a execuției a arenei, a bazei sportive. Din cele 30 de luni pentru proiectare și execuție opt luni sunt pentru proiectare. Dacă suntem inteligenți, în aceste opt luni de zile în care proiectanții vor proiecta noua bază, Consiliul Județean, în calitate proprietar al stadionului inițiază pașii și demersurile pentru a demola în aceste opt luni de zile baza actuala bază. Procedura începe cu o solicitare a proprietarului bazei, a Consiliul Județean către Agenția Națională pentru Tineret. Agenția Națională pentru Tineret inițiază hotărârea de guvern, obține avizele și Guvernul, dă o nouă HG pentru a putea demola baza. Nu e necesară demolarea bazei pentru a începe achiziția construcției noii baze. Repet, avem opt luni pentru proiectare, timp în care putem demola baza. Poate și cei de la Consiliul Județean vor învăța pașii aceștia nimic. După ce acest HG este publicat și s-a publicat deja Monitorul Oficial, se poate solicita hotărârea de Guvern de către CJ de demolare, dar Compania Națională de Investiții, și va face lucrul ăsta, începe pașii pentru licitație nu sunt condiționate, sunt în paralel”, a declarat Simonis.